Dos problemes intrigants

 

 

Hi ha dos problemes que intriguen a bastants persones. Apunto a continuació unes possibles solucions. Convido als lectors a perfeccionar-les o a trobar altres solucions (a part de la solució fàcil de dir que Déu no existeix).

 

Enunciat del primer problema:

 

Si Déu existeix i és molt bo, per què permet que hi hagi desastres naturals tals com inundacions, erupcions volcàniques, terratrèmols, etc. que provoquen morts i desgràcies?

 

 

Una possible solució al primer problema:

 

Considerar essencialment cert el tros de la Bíblia sobre la sortida d'Adam i Eva del paradís terrenal. Aquest tros ve a dir el següent: Déu va dir a Adam i Eva que per haver-lo desobeït, ells i els seus descendents moririen i passarien penalitats. A primera vista, sembla injust que per culpa d'aquests dos, actualment nosaltres haguem de patir les conseqüències, entre les que estan els desastres naturals indicats en l'enunciat.

 

Una possible explicació consisteix en suposar que Déu vol una compensació gran per la desobediència i que aquesta compensació no podien oferir-la Adam i Eva sols, sinó amb els esforços de les persones de bastants generacions. Avui la humanitat té bastant domini sobre la naturalesa i està a mig camí de dominar-la molt i tornar al paradís terrenal. La resta de la possible explicació consisteix en suposar que els avanços tècnics que la humanitat produirà en el tercer mil·lenni de la nostra era permetran a les persones viure bé durant segles. Només cal pensar en la possibilitat de modificació genètica perquè al menys sobrevisquin les cèl·lules del cervell; la resta del cos pot ser artificial. Avui s'implanten alguns tipus de dispositius i aviat es podran crear teixits d'una persona per substituir els espatllats. Ja va dir Isaac Asimov que en el futur pot existir una tècnica tan avançada que avui semblaria màgia.

 

Enunciat del segon problema:

 

Si Déu existeix i és molt bo, per què permet que hi hagi persones malvades que fan crims?

 

Una possible solució al segon problema:

 

Suposar que Déu vol que les persones tinguin lliure albir per actuar bé o malament. En això es pot al·legar que Déu podria castigar a qui actués malament immediatament després de l'acció; així tots veurien les conseqüències de la mala acció i es portarien bé. Per exemple: a cada grau de mala acció li correspondria un grau de descàrrega elèctrica. Això sembla una pel·lícula de ciència-ficció. Amb aquest mètode, tots es portarien bé però a qui li agradaria viure en un règim dictatorial que impedeixi el lliure albir? En les pel·lícules, a la gent no li agrada viure així. Per tant, es pot suposar que Déu castigarà amb el purgatori o amb l'infern en morir; i si algú actua malament pensant que no li passarà res en morir, ho té malament.

 

 

Tornar a l'Índex.